DE NS TRANS BOOT

DE NS TRANS BOOT

Elk jaar barst de discussie weer los in de aanloop naar de Pride over de deelname van politieke partijen en bedrijven aan de Canal Pride. En terecht want waarom varen er niet 100% boten uit de community mee?

Kritiek
Naast dat er 25% van de boten van bedrijven zijn, richt de kritiek zich vooral tegen de 8 grote bedrijven die meevaren. Een ander punt van kritiek is dat het over het algeheel veel geld kost om een boot te organiseren. Naast het inschrijfgeld van een paar honderd euro, kost een boot al snel 20 duizend euro. Dat zijn een hele hoop centjes voor kleine empowerment groepen zoals bijvoorbeeld Transunited. 

Statement
Alhoewel de transboot de 3de plek in de categorie Statement won, er was er veel stress of de boot wel mee kon varen. Uiteindelijk financierde het COC Nederland 90% van de kosten van de transboot. Dit jaar ligt dat totaal anders. 75% van de lasten wordt door de trans community zelf opgebracht waarvan het overgrote deel door individuele personen. Stuk voor stuk draaide de giften om het steunen van het krachtig statement naar de buitenwereld en het onderstrepen van de onderlinge solidariteit.

Solidariteit
In de regels van de Pride staat echter dat kleine boten geen sponsoring mogen laten zien op de boot. Dat zorgde ervoor dat twee bedrijven met trans personen in dienst, Philips en GVB bereid waren om zonder logovermelding de boot te sponsoren. Het argument van onderlinge solidariteit werd, begrijpelijk, minder gevoeld door de bedrijven die we benaderd hebben.

Onderscheidend 
Sinds de kabinetten Balkende is het normaal geworden dat wetenschappelijk onderzoek door bedrijven gefinancierd worden. Waar er eerst veel kritiek kwam over onafhankelijkheid, kwam er een dans tussen wetenschap en bedrijfsleven ontstaan die zorgt voor maatschappelijke relevantie van wetenschap en een versterking van duurzame onderscheidenheid bij bedrijven.

Empowerment
De Pride is empowerment van onze community samen met onze (straight) allies. Volgend jaar moet het daarom mogelijk om openlijk gesponsord te kunnen worden door een groot bedrijf of politieke partij. Door deze constructie zal onze beweging krachtiger worden. Onze community moet meer nadenken over maatschappelijke relevantie en bedrijven dragen bij aan de professionalisering. Volgend jaar de NS-Transboot. Dat is wat mij betreft echte empowerment.

Happy Pride!