Dit is de realiteit van veel LHBT’ers in landen als Syrië, Iran en Tsjetsjenië. Mijn foto representeert de angst die mij ontzettend raakt, net als ook mijn community, ook LHBT-moslims, ontzettend. Het representeert het uiterste gevolg van mijn, en onze angst om vanwege het anders zijn geconfronteerd te worden met uitsluiting en fysiek geweld met als uitwas hetgeen wat op deze foto te zien is.
Ik realiseer me dat deze foto enorm heftig is en dat het eventueel het debat kan verlammen. En toch heb ik ervoor gekozen om deze foto wel te nemen omdat hij de kern van het debat vanuit mijn perspectief is: het laat zien wat transfobie en homofobie is en dit soort beelden geeft vervolgens de basis voor andere groepen, zoals de aanhang van de PVV, geenstijl o f reagluurders om tot uitsluiting van moslims of migranten over te gaan.
“Je komt niet aan onze homo’s”. Met deze zin word de groep LHBT’ers gebruikt als een excuus voor uitsluiting een complete groep in onze samenleving vanwege het gedrag van enkele extremisten. Ik voel me geïntimideerd door de teksten en gevoelens die vervolgens volgen uit de monden van PVV aanhangers en politici. Deze zijn net zo extreem, discriminerend en fysiek bedreigend als de personen die op de foto deze homoseksuele jongen naar beneden gooien.
Mijn angst wordt aangewakkerd omdat ik me afvraag wat er nodig is om de honger van angstige personen in beide groep te stillen. En wat er gebeurd op het moment dat hun ”de-islamisering” of juist islamisering gerealiseerd is. Of zal de aandacht uitgebreid of verschoven worden naar andere groepen, zoals dat nu gebeurd bij ISIS of AlQaeda of gebeurd is tijdens de tweede wereldoorlog met ook de homo gemeenschap in Europa. Groepen die oo k een makkelijke prooi zijn omdat zij niet voldoen aan het standaard normatief beeld. Dat het woord “onze” dan opeens heel fragiel blijkt te zijn ondanks de stevigheid waarmee nu uitgesproken wordt.
In 2012 werd ik gediscrimineerd door witte BOA’s, opgepakt door witte politieagenten en beboet door een witte officier van justitie omdat ik niet “juiste” identiteitspapieren bezat. Hun eigen ongemak vormde daar de basis voor. Angst voor het onbekende heeft niets te maken met een geloof maar met een individueel persoon met een eigen levensverhaal waarin conservatisme vaak ook houvast biedt. Zoals dat in zekere zin voor ons allemaal geld, ook voor mij met mijn eigen witte opvoeding en wetenschappelijke vorming.
Ik ben door deze gebeurtenis en de context waarin we nu leven voorzichtiger geworden. Tot nu toe spreek ik me niet of zeer kleine kring uit over beide kanten van het extremisme, ik zoek bewust niet volksbuurten of zwarte wijken op. Ik pas me aan, ik zorg dat ik niet opval door perfect in te passen in onze samenleving , zelfs als dat operaties nodig maakt om mijn trans achtergrond weg te moffelen. Om mijzelf te beschermen tegen uitsluiting en verbaal of fysiek geweld.
Het wordt tijd dat dat we echt overgaan om met onze angsten te dealen. Waar we eerder kozen voor bedekkende woorden als autochtoon en allochtoon, noemen we nu degene die dat bespreekbaar maakte een populist. We hebben dus niets geleerd: We bedekken opnieuw een ongemakkelijk onderwerp waar angst onderligt opnieuw met een holistische en bedekkende term in het maatschappelijk debat in Nederland. Wilders en zijn PVV zijn een partij met een zeer nationalistisch als socialistische agenda waarbij exclusief de personen die de islam aanhangen. De PVV is voor mij daarmee een nationaal socialistische partij die behalve woorden in de samenleving over het gedrag op de foto bijna nooit in de tweede kamer voor een LHBT wet heeft gestemd. En het gedrag van moslim-extremisten jegens LGBT-gemeenschap aan de andere kant moet ook bespreekbaar gemaakt worden in de moslimgemeenschap door in gesprek te gaan over de mannelijkheid en vrouwelijke normen die in deze gemeenschap. Zo zal er ruimte ontstaan. Ruimte die zo hard nodig is om een samenleving te maken waarin niet angst regeert en daardoor iedereen deel vanuit maakt.
Als laatste wil ik graag Edward Burke citeren: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”. In menselijk gedrag ligt uitsluiting en wegkijken ingesloten. Het moedige is om te kiezen voor bewust leven en voor verdraagzaamheid.
kijk ook op: https://debalie.nl
Lees ook VERANKER VERDRAAGZAAMHEID IN GRONDWETSARTIKEL I – Catharina Anastasia Romanov van Oranje-Nassau Blog